Работници и служители от пътностроителни фирми излязоха на четвърти национален протест

...
Работници и служители от пътностроителни фирми излязоха на четвърти национален протест
Коментари Харесай

Пътностроителни фирми се заканват да протестират до дупка

Работници и чиновници от пътностроителни фирми излязоха на четвърти народен митинг пред Министерски съвет. 

На жълтите павета в столицата е строена тежка техника. В резултат са блокирани два централни софийски булеварда -  " Цар Освободител " и " Дондуков ". Столична община забрани до 12.30 ч. престоят и паркирането на пътни транспортни средства на паркинга на пл. " Княз Александър Първи ", както и влизането на автомобили по бул. " Цар Освободител " сред ул. " Г.С.Раковски " и бул. " Княз Александър Дондуков ".

Браншовата организация  " Пътища " обвързва митинга с оставка на служебния строителен министър Виолета Комитова. Основното упорства е на компаниите да бъде изплатено дължимото за осъществените поправки.

" Проблемът се е задълбочил задоволително доста и тъкмо заради тази причина се желае и нейната оставка, най-малко с цел да не се задълбочава още повече, тъй като влизаме в зимен интервал. В момента, който стартират да стават пътнотранспортни катастрофи в резултат на непочистени пътища, загуби, хора да остават в снега, с цел да не могат да преминат, тогава казусът става повсеместен ", съобщи пред БНР ръководителят на браншовата камара Лазар Лазаров.

Лазаров твърди, че страната дължи на пътностроителни компании 900 млн. лв.. Решение според него би трябвало да се откри посредством срещи със служебния министър председател Стефан Янев.  " Тези митинги ще продължат, докато не получим заслужено решение на нашите претенции ", закани се Лазар Лазаров. 

Преди дни Министерството на районното развиване предложи на фирмите дължимите от страната средства да бъдат изплатени в рационален предстоящ интервал - през държавните бюджети за 2022-ра и 2023 година.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков посочи, че е невероятно близо 1 милиард лв. да бъдат отделени в края на 2021 година, с цел да се платят всички отговорности към сектора, защото бюджетът за пътно поддържане и строителство е бил привършен.

Граматиков подсети, че са осигурени 100 милиона лв. за зимно поддържане на пътищата за тази зима и в случай че се стигне до рационално решение, тези пари могат незабавно да тръгнат към хората, които са на митинга.

" Има ужасно разделяне сред компаниите. Такива, които са получавали задатъци от 1,4 милиарда лева, и такива, които не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред Министерство на регионалното развитие или не са служащи, или не знам от кои компании са. Не сме сигурни дали са получавали или не заплати. Поради тази причина няма да беседвам повече с медиатори. Това до нищо не води ”, разяснява в неделя (10 октомври) министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова.

Тя сподели данни за погашение на предплатени суми към няколко групи компании. Според нея те са взели авансово 1,4 милиарда лева,  а са изразходили 900 млн. лева

" Нищо не им изискуем. Те са взели един път задатък, а в този момент желаят още 900 млн. лева Върху задатъка да им платим още? Те имат остатък, по тази причина при тях няма съкратени служащи. Когато се срещнем кои са компаниите, ще проучим и какъв брой служащи са ощетени. Защото този митинг може да извършва няколко други задания. Първо, да раздели протестиращите компании. Второ - да раздели пътните строители от другите строителни компании ", сподели Комитова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР